Reteta cozonac pufos ca la bunica

Fie ca este vorba de sarbatori sau de momente speciale, cozonacul pufos ca la bunica este o delicatesa traditionala in bucataria romaneasca. Cu aroma sa inconfundabila si textura sa moale, acest desert este iubit de intreaga familie. Daca vrei sa impresionezi cu o reteta autentica, iata cum poti prepara un cozonac pufos, asa cum facea bunica.

Ingrediente:

• 500 g faina • 200 ml lapte • 100 g zahar
• 100 g unt • 2 oua • 10 g drojdie proaspata
• Coaja rasa de la o lamaie • O lingurita de esenta de vanilie • Un praf de sare

Cozonacul pufos ca la bunica se prepara cu ingrediente simple, dar atent selectionate pentru a aduce gustul autentic al traditiei in fiecare muscatura.

Instructiuni:

  1. 1. Intr-un bol, dizolva drojdia in lapte caldut, adaugand si o lingura de zahar. Las-o sa se activeze timp de 10 minute.
  2. 2. Intr-un alt bol, amesteca faina cu sarea, adauga ouale, untul topit, zaharul ramas, coaja de lamaie si esenta de vanilie.
  3. 3. Adauga treptat amestecul de lapte cu drojdie peste ingredientele uscate si framanta pana obtii un aluat elastic.
  4. 4. Acopera bolul cu un prosop curat si lasa aluatul sa creasca timp de aproximativ o ora, pana cand isi dubleaza volumul.
  5. 5. Imparte aluatul in trei parti egale si formeaza din fiecare o bila. Intinde fiecare bila intr-un strat subtire.
  6. 6. Aseaza cele trei straturi unul peste altul, ungandu-le cu unt intre ele. Ruleaza-le strans pentru a forma cozonacul.
  7. 7. Aseaza cozonacul in tava si lasa-l sa creasca inca 30 de minute.
  8. 8. Coace cozonacul in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 40 de minute sau pana cand devine auriu.

Reteta de cozonac pufos ca la bunica nu este doar o modalitate de a crea un desert delicios, ci si o calatorie in timp, aducand aminte de aromele copilariei si de bucuriile simple ale vietii.

Cum se serveste cozonacul pufos?

Cozonacul pufos se taie in felii generoase si se serveste alaturi de o cana de ceai sau cafea. Poate fi consumat simplu sau cu unt si gem, iar gustul sau bogat il face potrivit pentru micul dejun sau desert.

Cum se pastreaza prospetimea cozonacului?

Pentru a pastra prospetimea cozonacului pufos, inveleste-l in folie alimentara sau intr-un prosop curat. Poate fi depozitat la temperatura camerei sau in frigider pentru o durata mai indelungata.

Se pot adauga alte ingrediente in cozonac?

Desigur, poti adauga nuci, stafide sau chiar ciocolata in aluat pentru a aduce o nota personala retetei traditionale de cozonac.


Vezi și:

Mirel

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Mirel

Lasă un comentariu