Reteta cozonac traditional

Cu aroma sa dulce si textura pufoasa, cozonacul traditional este un desert indragit de multi. Reteta sa, transmisa de la generatie la generatie, aduce aminte de momente speciale din copilarie si de atmosfera calda a bucatariei. Descopera pasii simpli pentru a pregati un cozonac delicios si autentic.

Ingrediente:

Pentru a crea un cozonac traditional, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente de calitate:

  • 500g faina alba
  • 200ml lapte caldut
  • 100g zahar
  • 100g unt topit
  • 3 oua
  • 10g drojdie proaspata
  • coaja rasa de la o lamaie
  • o lingurita de esenta de vanilie
  • un praf de sare
  • 100g stafide
  • 100g nuca macinata

Instructiuni:

Pentru a incepe, amestecati drojdia cu laptele caldut si lasati sa se activeze. Intr-un castron mare, puneti faina si faceti o adancitura in mijloc. Adaugati ouale, zaharul, untul topit, coaja de lamaie, esenta de vanilie, sarea, stafidele si nuca macinata. Turnati amestecul de drojdie activata peste aceste ingrediente.

Pregatiti un aluat moale si elastic, framantand timp de aproximativ 10-15 minute. Lasati aluatul sa creasca intr-un loc cald pana cand isi dubleaza volumul.

Impartiti aluatul in trei parti egale si intindeti fiecare bucata intr-un dreptunghi. Apoi, pliati fiecare dreptunghi in trei straturi si rulati-le intr-un cilindru. Impletiti cele trei cilindre pentru a forma cozonacul. Asezati-l intr-o tava de cozonac si lasati-l sa creasca din nou.

Coaceti la cuptorul preincalzit pana cand cozonacul capata o culoare aurie frumoasa. Lasati-l sa se raceasca inainte de a-l taia in felii delicioase.

Tips and tricks:

Pentru a imbunatati aromele, puteti adauga si scortisoara sau cacao in aluat. De asemenea, aveti grija sa lasati suficient timp pentru cresterea aluatului pentru a obtine un cozonac pufos.

Decoratiuni optionale:

Pentru un aspect festiv, puteti presara zahar pudra sau glazura de ciocolata deasupra cozonacului inainte de servire.

1. pot inlocui drojdia proaspata cu drojdie uscata?

Da, puteti inlocui drojdia proaspata cu drojdie uscata. Folositi o cantitate mai mica de drojdie uscata conform instructiunilor de pe ambalaj.

2. cat timp dureaza sa creasca aluatul?

Timpul de crestere aluatului poate varia, dar in general, ar trebui sa lasati aluatul sa creasca timp de aproximativ 1-2 ore sau pana cand isi dubleaza volumul.

3. pot adauga alte fructe uscate sau nuci?

Absolut! Puteti personaliza reteta adaugand alune, migdale sau alte fructe uscate dupa preferinta.


Vezi și:

Lidia

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Lidia

Lasă un comentariu