Reteta de galuste cu prune

Bucataria romaneasca este cunoscuta pentru diversitatea sa, iar printre deliciile sale se numara si celebrele galuste cu prune. Aceasta reteta traditionala imbina gustul dulce al fructelor cu textura pufoasa a galustelor, creand o experienta culinara de neuitat.

Galustele cu prune pot fi savurate atat ca desert, cat si ca fel principal in anumite regiuni. Reteta este relativ simpla, dar necesita atentie la detalii pentru a obtine rezultate perfecte. Iata cum poti pregati acasa aceasta delicatesa minunata.

Ingrediente:

Ingrediente pentru aluat: Ingrediente pentru umplutura:
2 oua 500g prune uscate
200g faina 100g zahar
100g gris 1 lingurita scortisoara
Un praf de sare 100ml apa

Pentru a incepe, amesteca ouale intr-un castron mare, adauga faina treptat si incorporeaza grisul si un praf de sare. Framanta aluatul pana cand devine omogen si lasa-l sa se odihneasca timp de 30 de minute acoperit cu un prosop curat.

Intre timp, pregateste umplutura amestecand prunele uscate, zaharul, scortisoara si apa intr-un alt castron. Fierbe amestecul la foc mic pana cand obtii o compozitie omogena si fructele devin moi.

Pregatirea galustelor:

Dupa ce aluatul a odihnit, formeaza bilute mici si aplatizeaza-le usor in palma. In mijlocul fiecarei bucata de aluat, adauga o lingurita din umplutura pregatita anterior si sigileaza marginile pentru a forma o sfera.

Fierbe galustele in apa cu un praf de sare timp de aproximativ 15-20 de minute sau pana cand acestea incep sa pluteasca la suprafata. Scoate-le cu grija din apa si lasa-le sa se scurga.

Servirea:

Serveste galustele cu prune calde, presarate cu zahar pudra sau alaturi de o lingura de smantana pentru un plus de savoare. Aceasta reteta traditionala va cuceri cu siguranta papilele gustative ale celor dragi.

Variatiuni ale retetei:

Pentru o aroma intensa, poti adauga coaja rasa de lamaie in aluat sau poti inlocui prunele uscate cu prune proaspete in sezon.

Conservare:

Daca mai ramane ceva din aceasta delicioasa reteta, poti pastra galustele cu prune la frigider timp de 2-3 zile. Incalzeste-le usor inainte de a le savura din nou.

Retete de galuste cu prune – concluzie

Indiferent daca esti un maestru in bucatarie sau un incepator entuziast, aceasta reteta de galuste cu prune va aduce un strop de traditie si savoare in casa ta. Bucura-te de aceasta delicatesa minunata alaturi de cei dragi!

Faqs:

1. cat dureaza sa pregatesc aceasta reteta?

Timpul de pregatire este de aproximativ 1 ora, incluzand perioada de odihna a aluatului.

2. pot folosi alte fructe in loc de prune?

Desigur, poti experimenta cu alte fructe, dar prunele ofera o dulceata distincta acestei retete.

3. se pot congela galustele cu prune?

Da, poti congela galustele cu prune. Asigura-te sa le ambalezi corespunzator pentru a pastra prospetimea.


Vezi și:

Mirel

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Mirel

Lasă un comentariu